Sıvı Bulaşık Deterjanı

Hafta sonu, Sürmeli Hoteli’nde verdiğim eğitimin sonunda katılımcılarla birlikte bir pazarlama planı atölye çalışması yaptık. Pazarlama planı yapacak bir ürün araken, inanılmaz bir beyin fırtınası gerçekleştirdik, sonuçları sizle de paylaşmak istedim:

ÜRÜN : Sıvı Çamaşır Deterjanı

ÜRÜN ADI: White

ÜRÜN ÖZELLİĞİ: Sıvı olduğundan, çamaşır makinasına koyulması çok kolay, ayrıca aynı özellikten dolayı ne miktarda koyulacağı büyük bir kesinlikle belirli (yani toz deterjandaki gibi fazla veya az koyulmuyor).

HEDEF KİTLE: 23-40 yaş arası, bekar, bay ve bayanlar.

AMBALAJ: 2,3 ve 5 litrelik ambalajlarda. Ambalajlar şeffaf ve plastik. Üzerlerinde ne kadar kaldığını (ve koyulacağını belirten) baremler var.

SUNUMLAR:

Öncelikle ürün alışveriş merkezlerinde, bekarlara denetilecek bunun için alışveriş merkezlerine çamaşır makinaları götürülecek ve hedef kitlr ürünün ne kadar uygulandığını deneyerek görecek.

Hedef kitleye ulaşmak için MEN, ESQUIRE, PLAYBOY, COSMOPOLITAN gibi dergilerle küçü deneme boyları dağıtılacak.

Bir çöpçatanlık sitesi kurulacak, ambalajın üzerindeki kod ile siteye üye olunacak ve bekarların bu site üzerinden tanışmaları sağlanacak.

Gerçekten çok güzel bir pazarlama planıydı…

Katılan ve emek veren herkese bir daha teşekkürler…

TavernTax.Com

TavernTax.Com klasik gelir vergisi işini biraz değiştirmiş. Sunumları şöyle, eğer GELİR VERGİSİ mükellefiyseniz (aslında ABD’de yaşayan herkes öyle) ve verginizi halletmemizi istiyorsanız, stresli yaklaşımları bırakın. Sitemizden gezdiğimiz barların isim ve tarihlerine ulaşabilirsiniz, yapmanız gereken tek şey, size yakın bir bara geldiğimizde gelip bizle birşeyler içmeniz. Siz ısmarladığımız içkinizi içerken, biz de sizin vergi işlerinizi halledelim…

Ne dersiniz, stressiz vergi için enteresan bir yaklaşım olamaz mı?

Mesela bizde de, her yıl sonu hazırladığımız vergi iadelerini yazan şirketler bizle bir barda buluşsalar ve beraber içki içerken, vergi iade zarflarımızı doldursalar? Nasıl olur?!

Banvit’ten Ürün Takip

Banvit’in ÜRÜN TAKİP modülü inanılmaz ilginç. Ürünü alıyorsunuz, daha sonra Banvit’in web sitesine gidiyorsunuz. Ürün üzerindeki barkodu ve seri numarasını giriyorsunuz. Size ürün hakkında bir sürü bilgi veriyor. Yem Fabrikası, Damızlık Irkı, Kuluçka, Yumurtanın Doğum Tarihi,  Yetiştirici Çiftlik, Kesim Tarihi…
Banvit, şu anda kuş gribinden dolayı oluşan tavuktan korkmayı bu şekilde yenmeye çalışıyor. Muhteşem bir kampanya….

pazarlamacanavari_banvit1-2.jpg pazarlamacanavari_banvit3-4.jpg
 
Bu arada, kampanya lansmanları da kampanyanın kendisi kadar ilginç.
Sloganları “NUMARA DEĞİL, GERÇEKTEN ULAŞIYORSUNUZ!”.  

Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Harika Gerilla Pazarlama Örneği

pazarlamacanavari_drunk.jpg

Her 48 saniyede bir sarhoş sürücü, başka birini buraya park etmek zorunda bırakıyor!

Uluslararası Af Örgütü’nün Kampanyası

Uluslararası Af Örgütü’nün gerilla pazarlama kampanyası

pazarlamacanavari_handsleo.jpg

Farklılaşmayan Artık Kesinlikle Kazanamıyor…

Doug Hall’un kitabı Jump Start Your Business Brain’de inanılmaz bir bölüm var. Farklılaştırma ile ilgili. Hall, burada “dramatik” farklılaştımanın öneminden bahsederken bazı rakamlar vermiş;

* Yeni kurulan ve diğer işletmelerin (rakiplerinin) yaptığının aynısını yapan işletmelerin %80’i, 3 yıl içerisinde kapanıyor.

* Yeni kurulan ve rakiplerine göre dramatik farklar yaratan işletmelerin %353’ü başarılı oluyor.

İnanılmaz değil mi!!!

Farklılaşmayan artık kesinlikle kazanamıyor…

Seth Godin’in Semineri

Seth Godin, Google’da ücretsiz olarak seminerlerinden birini ücretsiz olarak sunuyor. İlgilenen herkes bu bağlantıdan izleyebilir.

Pazarda İlk Gelen Avantajı Hala Var Mı?

Seth Godin web günlüğünde ilk olmanın avantaj olup olmadığını sorgulamış. Örnek olarak da eBay, Starbucks, Microsoft gibi ilk gelenleri vermiş.

İlk argümanı, ilk gelenlerin, marka yaratma konusundaki kolaylıkları ve sonradan gelenlerin aynı değerde marka yaratmaları için gerekli harcamaları…

İkinci (ve karşı argümanı), ilk gelenleri takip edenlerin de büyük avantajlara sahip olduğunu, çünkü takip edenlerin, ilk gelenlerin hatalarından dersler çıkartıp, buna göre hareket etme şansları olduğu, ayrıca ürün veya hizmetle ilgili yenilik maliyetlerinin çok az olacağı…

Seth Godin daha sonra bu iki argümana da karşı çıkmış. Çünkü sadece “bir tane” pazar değil, “binlerce pazar” olduğunu belirtmiş.

Pazar, ilk gelene değil, müşteriye “doğru ürünü doğru zamanda sunanlara ait”

Seth Godin ne kadar doğru söylüyor, binlerce değil milyonlarca mikro-pazarlar yaratılabilir ve firmalar bu mikro-pazarların yaratıcıları olabilir.

Yeni pazarlamada pazar olanakları, sadece yaratabildiklerimizle sınırlı!

Google AdWords’de Başarılı Olmak

Perry Marshall, sitesinde fikirlerini ücretsiz dağıtmaya devam eidyor. Şimdi de “Google AdWords’de Başarılı Olmak” konulu, 5 gün süren bir kursu ücretsiz veriyor. Kursa alabilmek için, Perry Marchall’ın sitesine üye olmanız lazım. Üyelik ile ilgili kısmın altında kocaman şu ibare var “Size kesinklikle spam yollamayacağıma, ve e-posta adresinizi kimseye vermeyeceğime yemin ederim.” Kurs ile ilgili bilgilere, bu bağlantıdan ulaşabilir ve üye olabilirsiniz.

 

Pazarlamanın geldiği yeni noktada, artık hepimiz bir şekilde kişisel bilgilerimizi kaptırık. Ya bankalarda hesap açtırabilmek için, ya bir çekilişe katılabilmek için, ya da bir siteye üye olabilmek için bu bilgileri güle oynaya verdik pazarlamacıların ellerine. Pazarlamacılar da bu bilgileri, bizlere yeni birşeyler satmak için kullanıyorlar. (Düşünsenize son 1 hafta içerisinde cep telefonunuza size birşey duyurmak veya satmak için kaç mesaj geldi?)  

 

Şimdi işin zor yanı başlıyor, pazarlamacıların görevleri artık sadece bu bilgileri toplayıp, analiz edip, uygun kampanyalar düzenlemekle sınırlı kalmıyor. Bundan sonra bu bilgileri elde etmek çok daha zor olacak. Pazarlamacılar artık bu bilgileri vermemiz için bize neler verilecek??? Hiçbirimiz eskisi gibi kolay ve ucuz şekilde kişisel bilgilerimizi vermeyeceğiz!

Discovery Channel’in Reklam Afişleri

pazarlamacanavari_discovery_09.jpg 

Bir somon balığı, 4,5 metreye kadar zıplayabilir.

pazarlamacanavari_discovery_07.jpg 

Bir koalo’nın parmak izleri, insanınkinden ayırt edilemez.

pazarlamacanavari_discovery_06.jpg 

Termitler, metal müzik dinletildiğinde, normalde yediklerinin 2 katı tahta yerler.

pazarlamacanavari_discovery_05.jpg 

Rhino böceği, ağırlığının 850 katını taşıyabilir.

pazarlamacanavari_discovery_03.jpg 

İlk uzay aracı Ay’a indiğinde, sadece 20 saniyelik yakıtı kalmıştı.