CocaCola (GTA)

Ajans: Wieden + Kennedy, Portland

Her Pazarlamacının Bilmesi Gereken Rakamlar (12)

Amerika’da yapılan her konuşmanın %15’i bir ürün yada hizmet ile ilgili bilgiyi içeriyor.

Kaynak: Northeastern University

Pazarlama Canavarı’nın Google Başarısı

Pazarlama Canavarı, Google’da “PAZARLAMA” kelimesi ile yapılan arama sonucunda karşılaşacağınız 5,500,000 sonuçtan ilki.!!!

pazarlamacanavari_pazarlamascreen1.jpg

Google’da böyle bir sonuç için aşağıdaki basit işlemleri uyguladım;
– Eşsiz anahtar kelimeler belirledim ve bu kelimeleri ana sayfadaki “keywords” kısmına yazdım.
– Robot arayıcılar için bir “robot.txt” dosyası oluşturdum.
– Her arama motoruna tek tek girerek Pazarlama Canavarı’nı, açıklamasını ve anahtar kelimelerini tek tek kaydettirdim.
– Pazarlama Canavarı’na mümkün olan en çok ziyaretçiyi çekebilmek için heryerde bahsettim.
– İnsanların gelmeye devam etmesini sağlamak için içeriği hep canlı tuttum.
– Asla ama asla, arama motorlarında önce listelenmek için para harcamadım.

Siz de bunları yaparsanız, web siteniz arama motorlarında en iyi yerlerde olacaktır.

ICU, Cam Temizleyici

pazarlamacanavari_icu1.jpg
pazarlamacanavari_icu2.jpg

PAZARLAMA MUCİZE DEĞİLDİR İsimli Kitabım Nihayet Piyasaya Çıktı

Pazarlama Mucize DeğildirYENİ PAZARLAMAYI ANLATTIĞIM, PAZARLAMA MUCİZE DEĞİLDİR İSİMLİ KİTABIM NİHAYET PİYASAYA ÇIKTI.

Eğer siz de, yeni ekonominin pazarlamayı değiştirdiğine inanıyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Sayısal devrimin bizim haberimiz olmadan –haberimiz olup olmamasını da pek önemsemeden- gerçekleşmiş olduğunu kabul etmek zorundayız. Peki bu sayısal devrim, neleri değiştirecek?
Bu devrimin binlerce sosyal ve ekonomik olguyu etkileyeceği ve birçoğunu da değiştireceği bir gerçek ama bu devrim ile en çok değişen şey kişiler, yani bizler..
Bizlerin değişmesi demek, tüketicilerin değişmesi demek, tüketicilerin değişmesi demek, tüketicileri etkilemek için çabalayan pazarlamanın değişmesi demek.
İşte gerçekleşen sessiz sayısal devrim ile, pazarlamada da bir devrim yaşandı. Pazarlama Mucize Değildir, bu devrimin neleri değiştirdiğini, yeni ekonomiyi, yeni pazarlamayı anlamak ve anlatmak üzerine yazılmış makalelerin bir toplamıdır.

Pazarlama Mucize Değildir’i çevrimiçi %20 indirimli almak için tıklayın.

Kanser Hastaları Yardım Vakfı

pazarlamacanavari_cpas.jpg
Kanser Hastaları Yardım Vakfı(CPAA)’nın hazırladığı harika bir kampanya.

Sigara içilen odaların tavanlarına aşağıdaki posterleri yapıştırıyorlar!

Bu posterin altında sigara içmek enteresan olur!

Ajans: Everest Brand Solutions, Mumbai

Her Pazarlamacının Bilmesi Gereken Rakamlar (11)

Amerikalıların %76’sı günlük konuşmaları sırasında günde en az 1 markadan bahsediyorlar.

Kaynak: TalkTrack, Keller Fay Group, 2006

Mr.Clean

pazarlamacanavari_mrclean11.jpg

Yapı Kredi ve Kırık Camlar

pazarlamacanavari_yapikredifis.jpg

Yapı Kredi Bankası Koç Gurubu tarafından alındıktan sonra, çok akıllıca bir hareketle bankanın ismine hiç dokunmadan sadece logoya ‘koç’ amblemi ekleyerek geçişi sağladılar. Bu konuda bir sürü şey yazıldı, çizildi…

1 hafta evvel (bu değişimden sonra) Yapı Kredi’de ATM üzerinden bir işlem yaptım. ATM’nin bana verdiği fiş üzerinde basılı olarak Yapı Kredi’nin yeni ‘koç’ amblemli logosunu görünce çok şaşırdım, çünkü değişim halka açıklanalı sadece 24 saat geçmişti ve matbu fişlerin boşlarının bu kadar hızlı değiştirilmiş olması beni çok etkiledi. Düşünsenize Yapı Kredi’nin 600’ün üzerinde hizmet noktası var ve buralardaki herşey bir anda değiştirilecek… Fişe biraz daha dikkatli bakınca, Yapı Kredi’nin eski logosunun da hala orada olduğunu gördüm. Yazılım tarafından basılan fiş hala eski logo ile basılmıştı! Bankacı değilim ama eminim ki 600 noktadaki yazılımda değişiklik yapmak, o 600 noktaya yeni matbu fişleri ulaştırmaktan çok daha kolaydır.

Birilerinin gözünden kaçmış işte…

Daha evvel yazmıştım; “PAZARLAMACILAR GARDİYAN’dır. Bu detaylarla ilgilenmek zorundadırlar. Şirketteki tüm kırık camları tamir etmek zorundadırlar. Pazarlamacılar, şirketin duvarının boyanmasıyla ilgilenmek, yeni kart tasarımına ihtiyaç olduğunu ispatlamak, girişteki resepsiyonun yenilenmesiyle uğraşmak, katalogları ve web sitelerini her sene yeniden tasarlamak, fişlerin üzerine doğru logonun basıldığından emin olmak zorundalar. Üstelik bu işler için yapılacak harcamaların hiçbiri, ne satış olarak dönecek ne de bir tane daha müşteri…

AMA, eğer bunları yapmazsanız müşterinizi kaybedeceksiniz. Çünkü bunları yapmadığınızda müşteriler fark edecek!”

 

Pazarlama Canavarı Sabah Gazetesi’ndeydi

pazarlamacanavari_sabah-webde.jpg

Web’de Kendini İfade Etme Sanatı

Kolay yoldan kendini anlatmak isteyenlerin gözdesi olan bloglar, kendi aralarında farklı kategorilere ayrılıyor. İnternet dünyasında her birinin kendi içinde takip edilen popüler isimleri, takipçileri ve hayranları var

Bloglar, dünyada çok ciddiye alınmalarına rağmen, Türkiye’de 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değillerdi. Blog adının duyulmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve artık Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 90’ı yazar veya okuyucu olarak bloglarla iletişim içinde. Hemen herkesi kolay yoldan internet sitesi sahibi yapan özel bir yazılıma sahip olan blogların, Türkiye’de 80 yaşında da sekiz yaşında da kullanıcısı bulunuyor. Çünkü herkes bir şekilde kendini anlatmak, sanal da olsa diğer insanlarla iletişim halinde olmak istiyor. Türkiye’de en çok ziyaret edilen blog hizmeti veren site ise blogcu.com. Yayına başlamasının üstünden sadece bir yıl geçmesine rağmen blogcu, en çok ziyaret edilen ilk 40 Türkçe site içinde. Şu anda 175 binden fazla üyeye hizmet veriyor ve içinde 1 milyondan fazla yazı bulunuyor. Türkçe blogların kendi içlerinde farklı türleri var. Günlük gibi kullanılan kişisel blogların yanı sıra, sadece belli bir alanda yazıların bulunduğu temasal bloglar ve şirketlerin kendi ile ilgili haberleri duyurdukları şirket bloglarının sayısı her geçen gün artıyor. Bunların arasında farklı alanlardaki popüler blogların sahipleriyle; yani bloggerlarla konuştuk…

Blog nedir?

Blog sözcüğü, internet üzerinde günlük tutmak anlamında kullanılan weblog teriminden geliyor. Bu şekilde kısa yazı paylaşım alanlarına girilen metinlere ‘blog’, yapılan eyleme ise ‘bloglama’ adı veriliyor.

Blogger kimdir?

Hayatın içinden ilgi duydukları şeyleri birkaç cümle ile internetteki diğer kullanıcılarla paylaşanlara blogger deniyor.

‘Farklılığınızı ortaya koymanın en basit yolu blog kurmak’

Zeki Yüksekbilgili (31)

http://www.blogcu.com/pazarlamacanavari

Tematik bloglardan biri olan Pazarlama Canavarı, Dokuz Eylül Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Pennsylvania Üniversitesi’nde işletme masterı yapan Zeki Yüksekbilgili tarafından kuruldu. Kendisi bu blogu kurduğunda, Türkçe yayın yapan pazarlama blogu sayısı sadece 10’muş. Dünyada ise bu sayı 7 binlerin üzerindeymiş. Ülkemizde de ‘yeni pazarlama’da olup bitenlerin işlendiği bir pazarlama günlüğüne ihtiyaç olduğuna inandığı için bu blogu kurduğunu anlatıyor. Her gün düzenli olarak yazıyor ve blogu günde ortalama 400 hit alıyor. Yeni pazarlamada yeni çözümlerden bahsettiği ve sade bir dille yazdığı için bu kadar ilgi gördüğünü anlatıyor. Yüksekbilgili’ye göre günümüzde kişisel web sitelerinin sayısı 1 milyardan fazlayken, kişisel farklılığınızı ortaya koymanın en basit yolu bir web sitesi yerine bir web günlük; yani blog kurmak. Böylece insanların birbirleriyle etkileşim imkânı artıyor. Yüksekbilgili’nin şimdiye kadar en çok tepki alan yazısı ‘Pazarlama Mucize Değildir’ başlıklı yazısı olmuş. Pazarlamanın ne olmadığını ve ne yapamayacağını anlatmaya çalıştığı bu yazısıyla ilgili dört yüzden fazla e-posta almış. Aynı yazı ülkemizde iki gazete ve bir dergide yayınlanmış. Bunun üzerine Pazarlama Mucize Değildir adını verdiği kitabı da kasım ayında piyasaya çıkacak.

pazarlamacanavari_sabah-webde2.jpg

Her Pazarlamacının Bilmesi Gereken Rakamlar (10)

Müşteri memnuniyeti üzerinde yapılan çalışmalar müşterilerin, yaptıkları satın almaların %25’inde “hoşnutsuz” kalma eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Bunların %95’i ya nasıl veya kime şikayet edeceklerini bilmedikleri için yada bu çabaya değmez diye düşündükleri için şikayette bulunmuyorlar.

Kaynak: Kotler ve Pazarlama

Avea Pegasus İle Göklerde

Marketing Türkiye’nin haberi

“Avea ile Pegasus’un gerçekleştirdikleri işbirliği çerçevesinde, tanıtım alanında farklılık yaratacak yeni bir uygulama hayata geçiyor.

Gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde Pegasus’un Boeing 737/500 uçaklarından birinin ön bölümündeki 37 metrekarelik alan ile kuyruk bölümündeki 58 metrekarelik alan Avea’nın reklam karakterleri “gibigibiler” ile renkleniyor.

İki şirket arasında imzalanan protokol kapsamında ayrıca, dış hat seferi yapan uçakların koltuk arkalarındaki masaların dış yüzeylerini yine Avea’nın reklam görselleri süsleyecek.”

Yurt dışına çıktığımda hep benzer uygulamaları görür, özenirdim. Bizim uçakları reklam için ne zaman boyayacaklar diye. En sonunda oldu!. Bu bize Türkiye’nin pazarlama alanaında ne kadar geliştiğini gösteren en harika işaretlerden biri.

Ayrıca, bu uygulama, reklamda mecranın sınırı olmadığının bu web günlükteki 2. örneği.
pazarlamacanavari_pagasus-avea.jpg

Ramazan’da Daha Fazla Harcıyoruz

Marketing Türkiye’nin haberi, hiçbir yorum eklemeden aynen buraya koydum;

“Nüfusun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu Türkiye’de Ramazan dönemlerinde hızlı tüketim ürünleri harcamasında dikkat çekici bir artış gözleniyor. KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu şirketlerinden HTP, hızlı tüketim harcama trendindeki bu değişime yönelik Ramazan dönemlerini daha ayrıntılı inceleyerek Ramazan Raporu’nu hazırladı. Rapora göre, 2005 yılında Ramazan ayında aylık ortalama hane tüketim harcaması yüzde 16 arttı.

Ramazan dönemlerinde tahmin edilenin aksine hızlı tüketim ürünleri harcamalarında artış gözlemlediklerini belirten HTP Genel Müdürü Kıvanç Bilgeman sözlerine şöyle devam ediyor; “Bu artışa yönelik hazırladığımız Ramazan Raporu’nda gördük ki, Ramazan aylarında aylık ortalama hane tüketim ürünleri harcamasına kıyasla Ramazan ayındaki harcama artışı 2003 yılında yüzde 16 iken 2004 yılında yüzde 25, 2005 yılında ise yüzde 16 oranında gerçekleşmiş. 2005 yılında aylık ortalama hane tüketim ürünleri harcaması 2 bin 450 milyon YTL iken, Ramazan ayında bu değer 2 bin 842 milyon YTL olarak gerçekleşmiş. Ramazan aylarında oruç tutan hanelerin öğünlerinde azalma olmasına rağmen hane tüketim ürünleri harcamasında 2005 yılında en fazla pay artışı gıda ve içeceklerde gerçekleşiyor. Ramazan aylarında, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki haneler harcamalarını diğer bölgelerdeki hanelere kıyasla daha fazla artırarak gıda ve içecek harcamasından daha fazla pay alıyor. Kuruyemişçi ve büfeler hariç, tüm perakendeci kanallarında daha fazla para harcanırken, en büyük harcama artışı et ve işlenmiş et ürünlerindeki büyümeden dolayı kasaplarda gerçekleşiyor. Belli başlı ulusal zincirlerde Ramazan ayındaki alışveriş sepetlerini ortalama sepetler ile kıyasladığımız Ramazan Raporu’nda, hediyelik çikolatalar tüm bu kanallarda bulunurluğu en çok artan ürün grubu olmuş. Bunun yanında çorbalar da bu ulusal zincirlerde aylık ortalamaya kıyasla en çok büyüyen ilk beş kategori arasında yer alıyor.”