Yeni iPod Hi-fi

pazarlamacanavari_applestore1.jpg
pazarlamacanavari_applestore2.jpg
Yeni iPod Hi-fi tanıtımı için bir Apple Store’da hazırlanmış vitrin.

Pazarlama Çalıştayı

TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ ETKİNLİKLERİ

PAZARLAMA ÇALISTAYI

8 – 9 ARALIK CUMA – CUMARTESİ
TBD Eğitim Merkezi – Hasanpaşa – Kadıköy

Kimler katılmalı: Pazarlama ve Satış yönetiminde, satış iletişiminde kendini geliştirmek, en yeni yöntemleri öğrenmek isteyen profesyoneller

Program:
Cuma 13:00-18:30 “Çağdaş Pazarlama Yaklaşımları”
13:00-13:10 Açılış ve Program
13:10-14:00 Dr. Kutluk Özgüven
İlişkisel Pazarlama, CRM ve İzinli Pazarlama
14:00-14:10 Ara ve İkramlar
14:10-15:20 Burç Kılıçer
İnternet Reklamları ve Web Sitesinin Etki Ölçümü
15:20-15:30 Ara ve İkramlar
15:30-16:40 Emrah Kaya
Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Ajans İlişkileri
16:40-16:50 Ara ve İkramlar
16:50-18:10 Atalay Taşkoparan
Hizmet Satışı ve Pazarlama Deneyimleri
18:10-18:30 Özet, Değerlendirmeler ve Kapanış

Cumartesi 10:00-17:00 “Atölye Çalışmaları”
10:00-10:15 Yasemin Altun
Atölye Açılışı: Pazarlama ve İlkeler
10:15-11:30 Dr. Bülent Öner
Satışta Etkili Konuşma, Diksiyon ve Beden Dili
11:30-11:45 Ara ve İkramlar
11:45-12:15 Dr. Bülent Öner
Satış İletişimi ve Müşteri İlişkisi Uygulamaları
12:15-13:00 Öğlen Arası
13:00-14:30 Dr. Zeki Yüksekbilgili
Pazarlamada Farklılaştırma
14:30-14:45 Ara ve İkramlar
14:45-16:45 Dr. Zeki Yüksekbilgili
Ağızdan Ağıza Pazarlama ve Gerilla Pazarlama
16:45-17:00 Değerlendirmeler ve Kapanış

Konuşmacılar

Dr. Kutluk Özgüven: Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kadrosunda ve TBD İstanbul YK üyesidir Özgüven’in doktorası elektronik medya ve CRM alanındadır. 10 yıl İngiltere’de araştırma ve iletişim sektöründe çalıştıktan sonra Türkiye’de büyük çaplı teknoloji ve pazarlama projeleri yönetmiş, çok sayıda üniversite dersi ve kurumsal eğitim vermiştir.

Burç Kılıçer: Galatasaray Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından CRM ve çağrı merkezleri konularında çalışmış, ilaç ve finans sektöründe pazarlama bilişimi projelerinde bulundu. Halen, Türk İnternet Istatistik Platformu ürünüyle İnternet pazar ve kullanım araştırması yapan TripTek’te genel müdür yardımcısıdır.

Emrah Kaya: TBD Genç faaliyetlerini organize etmiş, TBD İstanbul Saymanlığı görevinde bulunmuştur. Halen pazarlama İletişimi hizmetleri veren UniClub ve sektörel eğitim etkinlikleri düzenleyen Eğitişim firmalarının kurucu ortağı ve genel müdürlüğünü yapan Kaya, Marmara Üniversitesi mezunudur.

Atalay Taşkoparan: Lojistik sektöründe yazılım, araç takip ve pazarlama çözümleri üreten INFOTECH şirketinin ortağı olarak satış ve pazarlama alanında yönetimden sorumludur. 20 yıllık sektör ve yöneticilik deneyimi olan Taşkoparan, aynı zamanda TBD İstanbul’un yönetim kurulu üyesidir.

Dr. Bülent Öner: Türkiye’nin saygın medya kuruluşlarında görev yapan Öner, doktorasını iletişim ve medya yönetimi alanında tamamlamıştır. Öner aynı zamanda profesyonel tiyatro oyuncusudur ve yakın zamanlara kadar sahneye çıkmıştır. Yönetim danışmanlığının yanısıra televizyonda düzenli yayınlanan Profesyoneller adlı sektörel programın yapımcı-sunucusudur.

Dr. Zeki Yüksekbilgili: Wharton MBA’in ardından savunma sanayiinde ve üretim sektöründe özellikle uluslararası pazarlama ve satış alanlarında çalışmış, üst yönetimde bulunmuştur. Pakistan fahri yatırım konsolosu olan Yüksekbilgili, E-ticaret doktorasının ardından pazarlama konusunda eğitim ve danışmanlık yapmaktadır.

Olanaklar: Katılımcılara bildiri notları, ikramlar ve katılım sertifikası sunulmaktadır; TBD İstanbul şubesini arayarak önceden kayıt olmak gerekmektedir.

Ücret: İki günlük etkinliğe TBD üyeleri katılım ücreti 30 YTL’dir. Üye olmayanların 100 YTL’dir.
Banka hesap no: TBD İstanbul – Türkiye İş Bankasi Selamiçeşme Şb. (1108) No: 398612

Kayıt için ya da üye olmak için derneği arayınız.

Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi
Kurbağalıdere Cad 90/3 Hasanpaşa Kadıköy
Tel: 0216 3377009 – 3377041 Fax: 0216 3377009
http://istanbul.tbd.org.tr
ist@tbd.org.tr
Etkinliklerde sunum önerisi veya kurumsal katılım için: Kutluk.Ozguven@tbd.org.tr

Goldaş Altınları Bunlar

Dün herkes, İstanbul Devlet Opera ve Balesinin sunduğu Ali Baba ve Kırk Haramiler operasında gala gecesinde oyunda altının bulunduğpu sahnede oyunculardan birinin “Goldaş altınları bunlar” cümlesi sarfettiğini konuştu. Bu gün de bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Kerim Soysal, “Bu tür eserlere içine reklam alınmasını onaylıyor musunuz?” sorusu üzerine de Soysal, “Katiyen tasvip etmiyorum, ancak eserimizin seyirciyle buluşabilmesi için böyle bir yardıma gerek vardı. Bunu da davet ettiklerimize söyledik. Ondan sonra oyunlar orijinal gerçekleşti. Ben de tasvip etmiyorum ama bu bir ihtiyaç” diye konuştu. Goldaş’ın bu reklam için 30.000 YTL verdiği hemen her gazetede yazıldı.

Dün 3 bu gün 2 büyük gazetede haber oldular, eve gelirken dinlediğim 2 radyoda da haber olarak yine “Goldaş Altınları Bunlar” vardı. Goldaş harika bir iş yaptı, haber olarak aslannlar gibi gazetelere de radyolara da çıktı. Hem de sadece 30.000 YTL’ye.

Reklamda mecranın sınırı olmadığını da gösterdi…

deneyimler.net

Bu blogun ortak yazarları, yani bizler; sizler gibi birer müşteriyiz.

Bir müşteri olarak ciddi sayıda ürün ve servisin gözlemcisi ve kullanıcısıyız hepimiz. Deneyimlerini paylaşacak bilgi, cesaret ve özgüvene sahip, ‘müşteri olma’nın ve ‘hizmet’in ne anlama geldiğini iyi bilen, pazarlama odaklı düşünen kişileriz.

Gördüğümüz, satın aldığımız ve tükettiğimiz farklı markaların, bize yaşattıkları deneyimleri sadece kendi aramızda ya da arkadaşlarımıza anlatmakla yetinmek istemedik. İstedik ki deneyimlerimiz bir “anı”dan daha öteye gitsin.

Okuyarak ya da duyarak değil; bizzat deneyimlediğimiz, bizde olumlu veya olumsuz iz bırakan her şeyi paylaşmak istiyoruz. Bir lokantada öğle yemeği, bir havayolu şirketi ile seyahat, bir banka şubesindeki işlem de konu olabilir burada, bir web sitesi de, köpek maması da, içecek, giyim veya kozmetik markası da…

Fark yaratan deneyimlerde neden memnun kaldığımızı paylaşacağız ki herkes bilsin; örnek olsunlar.

Memnun kalmadıklarımız için de, yine nedenleriyle ortaya çıkacak;
öneriler sunacak, seviyeli ancak samimi bir diyalog kurmaya çalışacağız. Çünkü amacımız şikayet etmek değil, yapıcı olmak…

Sadece sizler, bizler; yani müşteriler için ciddi ve samimi bir paylaşım noktası değil, aynı zamanda marka sahibi firmaların da yakından takip ettikleri, hatta katıldıkları bir blog olmak adına çıktık yola bir kere…

Çünkü ‘Deneyimler.Net’ olsun istiyoruz!

Yukarıdaki yazı, Deneyimler.net‘in NEDİR kısmından alıntı. Deneyimler, birer tüketici olan pazarlamacıların, mal ve hizmetlerle ilgili deneyimlerini paylaştıkları bir site. Siteye herkes deneyimlerini yollayabiliyor, herkes deneyimlere yorum yapabiliyor.

Hep bahsettiğim, internetin, interaktivitenin, kişisel yayıncılığın yeni pazarlamanın seyrini değiştirdiğine en güzel örneklerden biri.

Artık den deneyimler.net yazarları arasına katıldım, buranın müdavimlerini oraya da bekleriz.!

Pazarlama Blogları Karnavalı [XVIII]

pazarlamacanavari_karnaval_iyifikir.jpg

Bu hafta PAZARLAMA BLOGLARI KARNAVARI’na ben de katıldım.
Karnaval’a İyiFikir ev sahipliği yapıyor…

Futbol heryerde iyidir, fakat ESPN kanallarında daha iyidir

pazarlamacanavari_soccer_urinal_preview.jpg
Futbol heryerde iyidir, fakat ESPN kanallarında daha iyidir.

KFC Logosu

pazarlamacanavari_kfc-space.jpg
KFC, Colonel Sanders’in 87,500 feet kare büyüklüğünde logosunu yaptırmış. Böylece logo, uzaydan bile görülebilecek.

Pazarlama Canavarı müdavimleri hatırlar, daha evvel Uydu Fotoğrafları İçin Reklamlar isimli yazımda, Google Earth’in yeni bir reklam mecrası olacağını Ocak 2006’da söylemiştim.

Demiştim demenin tabii ki bir anlamı yok!

Komedi Film Festivali

pazarlamacanavari_comedy1.jpg
Komedi Film Festivalini tanıtmak için hazırlanmış harika bir kampanya.
Döner kapıların üzerine aşağıdaki etiketler yapıştırılmış.
pazarlamacanavari_comedy2.jpg

Pazarlama 2.0 ve Yeni Pazarlama Karmasında Dağıtım

Internet yayılıyor ve gittikçe daha açık, global bir Dünya’yı önümüze seriyor. Internetin yaygınlaşması, beraberinde birçok da değişikliği beraberinde getiriyor. Bu değişiklikler içerisinde en etkili olanlarından biri de, internetin pazarlamaya yaptıkları.

Bir müşteri, artık internet sayesinde herhangi bir ürünün fiyatını rahatlıkla internetten bulabiliyor. Bu da, özellikle çevrimdışı çalışan işletmeleri gerçekten korkutuyor, yapması gereken tek şey, ürünün adını basitçe arama motorlarından birine yazmak, karşısına çıkan sonuçlara göre ürünün fiyatını öğrenmek. Böylece çevrimdışı satıcının mağaza yatırımları, reklam harcamaları, lojistik için kurduğu altyapı, hatta belki de o ürünü daha ucuza satmak için kurban ettiği kar bir anda çöp oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi, arama motorlarının dışında, ürünün çeşitli çevrimiçi dükkanlardaki fiyatlarını müşteriye saniyeler içerisinde karşılaştıran portalların sayısı da her geçen gün artıyor.

Sorun bu kadar da değil, geleneksel alışveriş daha da büyük risk altında; müşterinin artık ürün ya da hizmetin sunulduğu yere gitmesi de gerekmiyor, internet sayesinde oturduğu yerden siparişini verip, geleneksel alışverişin tüm olumsuzluklarını (zaman kaybı, trafik, park yeri sorunu, kuyruklar, arama zahmeti) bir anda ortadan kaldırması mümkün.

Çevrimiçi satışın, çevrimdışı satışa göre inanılmaz bir avantajı var; maliyetler. Çevrimiçi mağazaların süslü mağaza dekorlarına, en iyi yerde olmak için binlerce dolar kira ödemelerine gerek yok. Dolayısıyla maliyetleri çok ama çok düşük ve bu maliyetler ürünlerin satış fiyatlarına yansıyor. Böylece çevrimiçi mağazalar her zaman ürünü daha ucuza satabiliyor.

Klasik pazarlama karması 4P; Ürün, Fiyat, Dağıtım, Promosyon artık o kadar kompleks hale geldi ki, mevcut pazarlamayı ifade etmekten uzaklaştılar. Daha da önemlisi, klasik pazarlama karması, günümüzün müşteri davranışlarına uyumlu olmaktan çok uzak. Bu yüzden, pazarlama karmasının elementlerinden bazılarının yeniden tanımlanmasının zamanı çoktan geldi.

Pazarlama karması içerisinde en hızlı değişime uğrayan DAĞITIM olmuştur. Dağıtım artık fiziksel ve bilgisel çevrelerin bir kombinasyonu haline gelmiştir. Çevrimiçi mağazalar bilgisel çevrelerin, çevrimdışı mağazalara ise fiziksel çevrelerin en net örnekleridirler. Tabii ki, tüm bunların en büyük sebebi, yeni dünya tüketicisinin artık hiçbir şey için zamanı olmamasıdır.

Ayrıca dağıtım, sunucudan alıcıya izlenen yol olmanın çok ötesine geçmiş ve “MEVCUDİYET” haline gelmiştir. Yani artık firmalar dağıtım kanalları ile ilgilenmek yerine, o pazar içerisinde mevcut olmak ile ilgilenmeye başlamışlardır. Her zaman için pazarlamacılar, tüketiciyi ALMAYI DÜŞÜNMEYE BAŞLADIKLARI anda yakalamaya çalışırlar. Bu çok erken safhada yapılabilecek bir ikna, tüketicinin o ürün veya hizmeti alma aşamasında kesinlikle etkili olacaktır. Günümüzde tüketici bir ürünü veya hizmeti almayı düşündüğünde ilk yaptığı şey, internette arama motorlarına girerek ürün veya hizmet hakkında fiyat bilgisi toplamak, diğer kullanıcıların bu ürün veya hizmet hakkındaki fikirlerini incelemek olmaktadır. İşte bu sebeple, daha düşünce aşamasında tüketiciyi etkilemek isteyen üreticinin, internette MEVCUT OLMASI, arama motorlarında ön sıralarda çıkması, ürün veya hizmeti kullananların sebestçe fikirlerini beyan edebildikleri bir ortamı hazırlamış olması gerekmektedir. İnternet kullanımının daha da artmasıyla, mevcut olmak, arama motorlarında aranan ürün ve hizmet grubu için ilk sıralarda çıkmak, ücreti karşılığında öncelikli gösterim ile ilk sıralarda olmak veya ilgili sonuçların reklam kısmında muhakkak yer almak ile eş anlamlı olacaktır.

Artık üreticilerin ve biz pazarlamacıların ellerimizde çok fazla seçenek kalmadı. İlk olarak çok hızlı bir şekilde çevremizde neler olduğunu anlamaya çalışıp, daha da fazla zaman kaybetmeden bir şeylerin değiştiğini zor da olsa kabul etmemiz gerekiyor. Sonra da, pazarlama planlarımızı, bu yeni dünyaya göre yeniden uyarlamamız gerekli.

Pazarlama öldü, yaşasın YENİ PAZARLAMA!

Fiat’ın Gerilla Kampanyası

pazarlamacanavari_fiatg1.jpg
pazarlamacanavari_fiatg2.jpg

Fiat’ın otoparklara yerleştirdiği kartonların üzerinde “Eğer bu sık sık arabanızın başına geliyorsa, bir Fiat ile değiştirin” yazıyor.

Gerilla Pazarlamacının Not Defterinden (6)

Gerillalar, bazı kelimelerin telefonla pazarlamada çok etkili olduklarını bilir:

  • Ücretsiz
  • Siz
  • Bildirme
  • Tanıtım
  • Garanti edilmiş
  • Nasıl
  • Basit
  • Sırlar
  • Karlar
  • Yeni
  • Kaynak: Jay Conrad Levinson

    Etkileşimli Pazarlama Zirvesi 2006

    İnteraktif pazarlama dünyasını bir araya getirecek olan, Türkiye’nin ilk ve tek Etkileşimli Pazarlama Zirvesi 2006: Pazarlama 2.0, Marketing Management Institute önderliğinde başlıyor. 22 Kasım 2006 Çarşamba günü, Hilton Convention Center’da gerçekleşecek olan zirve, interaktif pazarlama dünyasının birçok oyuncusunu bir araya getirirken, bu alandaki en başarılı örnekleri de ödüllendirecek.

    Marketing Türkiye dergisi tarafından hayata geçirilen Marketing Management Institute’ün (MMI) ilk etkinliği, “Etkileşimli Pazarlama Zirvesi 2006: Pazarlama 2.0” için geriye sayım başladı. Bir gün boyunca devam edecek olan zirvenin Türkiye’den Vaka Çalışmaları isimli oturumlarında, finans, otomotiv, GSM, inşaat, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinin büyük oyuncuları yer alarak, interaktif mecra kullanımın getirileri ve önemini hataya geçirdikleri projeler ile aktaracaklar. 10 Soruda Etkileşimli Pazarlama bölümünde, başarılı “.com” şirketleri, interaktif pazarlamaya bakış açılarını yepyeni bir formatta dinleyicilerle paylaşacak.

    Fatoş Karahasan “İnternette Marka Olmak” isimli oturumuyla Cannes Lions ödüllerinde interaktif mecra kullanan reklamları katılımcılar ile paylaşarak; pazarlamanın önemini aktaracak. Zirvede ayrıca, yurt dışından gelecek konuşmacılar, interaktif pazarlama alanındaki global perspektif ve yaşanan gelişmeler detaylı olarak masaya yatırılacak.
    İnteraktif pazarlama dünyasını bir araya getirecek olan, Türkiye’nin ilk ve tek Etkileşimli Pazarlama Zirvesi 2006: Pazarlama 2.0, Marketing Management Institute önderliğinde başlıyor. 22 Kasım 2006 Çarşamba günü, Hilton Convention Center’da gerçekleşecek olan zirve, interaktif pazarlama dünyasının birçok oyuncusunu bir araya getirirken, bu alandaki en başarılı örnekleri de ödüllendirecek.

    Marketing Türkiye dergisi tarafından hayata geçirilen Marketing Management Institute’ün (MMI) ilk etkinliği, “Etkileşimli Pazarlama Zirvesi 2006: Pazarlama 2.0” için geriye sayım başladı. Bir gün boyunca devam edecek olan zirvenin Türkiye’den Vaka Çalışmaları isimli oturumlarında, finans, otomotiv, GSM, inşaat, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinin büyük oyuncuları yer alarak, interaktif mecra kullanımın getirileri ve önemini hataya geçirdikleri projeler ile aktaracaklar. 10 Soruda Etkileşimli Pazarlama bölümünde, başarılı “.com” şirketleri, interaktif pazarlamaya bakış açılarını yepyeni bir formatta dinleyicilerle paylaşacak.

    Fatoş Karahasan “İnternette Marka Olmak” isimli oturumuyla Cannes Lions ödüllerinde interaktif mecra kullanan reklamları katılımcılar ile paylaşarak; pazarlamanın önemini aktaracak. Zirvede ayrıca, yurt dışından gelecek konuşmacılar, interaktif pazarlama alanındaki global perspektif ve yaşanan gelişmeler detaylı olarak masaya yatırılacak.

    Web Sitesi: http://www.marketingturkiye.com/epz2006