Pardon

Merhabalar.

Ne yazık ki, çok uzun bir süredir PAZARLAMA CANAVARI’na yeni içerik ekleyemedim. Yoğunluk, yaz rehaveti, seçimler, vs… Bunların hiçbirinin mazeret olmadığını biliyorum. Bu siteyi takip eden herkesten özür dilerim. Pazarlama Canavarı’nı bir daha bu kadar uzun bir süre içeriksiz bırakmayacağım, söz!

Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sevgi ve Saygılarımla,

Zeki Yüksekbilgili

Siyasal Pazarlama

akp1.jpg
Bir seçimi daha geride bıraktık. Seçim sonuçları, yaşananlar, önümüzdeki günler tartışılırken, ben biraz da seçimin pazarlama kısmını irdelemek istiyorum. Her ne kadar, partiler pazarlama yaptıklarını söylemeseler de, alıcıyı (seçmeni) etkilemek için yaptıkları her türlü iletişim tam anlamıyla pazarlama… Zaten literatürde, propoganda amçlıyapılan tüm parti faaliyetleri siyasal pazarlama (political merketing) olarak adlandırılıyor.

2002 yılından bu yana Arter Ajansı ile çalışan AKP, sadece seçimlerin değil, siyasal pazarlamaın da birincisi olarak ipi göğüsledi. Propoganda için Hazine’den 94 Milyon YTL alan AKP’nin bu parayı doğru şekilde kullandığı, seçim sonuçlarından da anlaşılıyor. Pazarlama yapıldı, ürün satıldı!

Bence AKP’nin bu seçimlerde, siyasal pazarlama ile ilgili bize verdiği önemli dersler var;

1- Politik pazarlama, son anda yapılacak bir iş değil. Çok önceden çalışmaya başlamak gerekli,

2- Türkiye gibi segmentleri çok olan bir ülkede, en önemli noktalardan biri bu segmentleri doğru olarak ayırabilmek. Bunu sağlamanın yolu ise araştırmalardan değil, teşkilatların düzenli olarak genel merkeze bilgi yollamasından geçiyor.

3- Segmentler tespit edildikten sonra, her segmente farklı mesajlar verilmeli. Her ne kadar iletişimciler, mesajın basit ve tek olmasını savunsalar da, farklı segmentlere farklı mesajlar iletmek, mesajın karmaşıklığına yol açmıyor, aksine farklı segmentlere ulaşmayı kolaylaştırıyor.

4- Teknoloji kullanımı pazarlamanın her alanında olduğu gibi, siyasal pazarlamada da şart. AKP, bu seçimde teknolojiyi en etkin kullanan parti oldu ve bunun sonuçlarını aldı. Artık her partinin teknoloji kullanımını desteklemesi ve teşkilatlarının da teknoloji kullanımını özendirmesi gerekiyor.

Siz de fark etmişsinizdir, siyasal pazarlama, ürün veya hizmet pazarlamasından farklı birşey değil…

EpostaPazarlama.Com

Internet, pazarlama için en  etkin ortamlardan biri haline geldi. Hala internet  üzerinden yapılan tanıtımlar, alternatiflerine göre en  ucuz olanları. Türkiye’de internet üzerinden tanıtım  yapmak için birçok alternatif var. Google Adwords  bunlardan bir tanesi. Bir diğer alternatif de,  e-postalar yolu ile ürün veya hizmetlerin tanıtımlarının  yapılması…

 

EpostaPazarlama.Com da, e-posta yolu ile tanıtım   yapmak isteyen firmalar için hizmet veriyor. Web sitelerinde, e-posta ile tanıtım konusunda çok yalın ama   faydalı bilgiler vermişler, e-posta ile pazarlama   yaparken dikkat edilmesi gereken konuları özetlemişler.   Bunun yanında dikkate değer bir fiyatlama stratejileri   var, tüm hizmetleri 250 YTL karşılığında sunuyorlar. Şu  anda aktif olarak çalışan MailMarketer, EkoMailing,  EpostaReklam gibi şirketlerin fiyatlarıyla   karşılaştırılamayacak kadar ucuz!

Fiat Stilo

Tavan Pencereli Fiat Stilo, belki de görebileceğiniz en büyük tavan penceresi…

fiatstilo.jpg

Wrangler Jeep Unlimited

7 kapılı Wrangler Jeep Unlimited.Sizleri daha vahşi yerlere ulaştırabilmek için…

wranglerjeep.jpg Ajans: BBDO Toronto, Kanada
Kreatif Yönetmen: Jack Neary, Ian MacKellar
Sanat Yönetmeni: John Terry

Papa John’s Pizza

pazarlamacanavari_papajohn.jpg

Yeni Pazarlama

Tüketiciler, yani bizler sürekli olarak değişiyoruz, gelişiyoruz. Bu değişime trendler, teknoloji, bakış açıları, deneyimler, eğitim, bilinç, politika, çevre, iletişim, etkileşim, rekabet ve daha binlerce fonksiyon sebep oluyor. Tüketiciler değiştikçe, tüketicileri etkilemek için çabalayan pazarlama da sürekli değişiyor, gelişiyor, yenileniyor.

Pazarlamanın bu gününde, tüketicilerin değişimlerinin sonucu ortaya çıkan sorunlar, tüm pazarlamanın yeniden ele alınmasını gerektiriyor. Bu sorunlar büyük.

Tüketicilerin hemen hemen her probleminin çözülmüş olması:

Pazarlmanın ana konusu, yıllardır tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kurulmuştur. Bu ihtiyacı anlayan, buna uygun mal ve hizmet geliştiren firmalar başarılı olmuşlardır. Sorun şu ki, artık tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyenler ihtiyaçlar değil istekler!. Hemen hemen her tüketicinin basit ihtiyaçları karşılandı; hepimizin giyinme ihtiyacını karşılayacak kadar kıyafeti, mobil iletişim ihtiyacını karşılayacak -hatta sadece bununla yetinmeyip fotoğraf çeken, e-posta gönderen, internete bağlanan- en az bir tane cep telefonu var. Artık sorunlarımız bu kadar basit değil. Çok daha karmaşık ve çözülmesi de bir o kadar zor.

Artık ürün ve hizmetleri umursamayan tüketicilere ulaşmak:

Sununlan ürünlerin, bunların alternatiflerinin çok olması, bu ürünlerin tanıtımıyla ilgili inanılmaz bir bolluk hatta kirlilk yarattı. Bu çokluk içerisinde, firmaların sundukları ürün ve hizmetleri tanıtabilmek amacıyla kullandıkları mecralar, tüketiciler tarafından umursanmaz hale geldi. Pazarlamanın en büyük silahlarından biri olan kitle iletişim araçları, umarsanmamaya başlandı. Hemen hemen hepimiz TV’de binlerce dolar harcanarak yayınlanan reklamları seyretmiyoruz, gazetelerdeki ve dergideki ilanların olduğu saygfaları bir çırpıda geçiyoruz, her gün geçtiğimiz yol üzerinde bulunan billboradlarda bulunan afişlerin ne olduğuna dahi bakmıyoruz. Kitle iletişim araçları ile ulaşılamayan tüketicilere, pazarlamacılar alternative olarak izinli medyayı denediler, ama yine başarılı olamadılar. Hepimiz her gün binlerce teklif içeren e-postalar alıyoruz ama daha okumadan siliyoruz. Cep telefonumuza SMS yoluyla gelen teklifler bizi hiç ilgilendirmiyor, harekete geçirmiyor.

Memnun kalsa dahi ürün ve hizmetler hakkında konuşmayan tüketiciler.

Bir ürün veya hizmetin tanıtımda en etkin yöntem, tanıdığımız, bildiğimiz, inandığımız veya güvendiğimiz kişilerin kullandıkları ürün hakkındaki deneyimleridir. Aktarılan bu deneyimler, satın alma kararlarını etkiler. Bu mekanizmanın işleyebilmesi için ise, ürün veya hizmet ile ilgili deneyimlerin paylaşılması gerekir. Sorun şu ki, artık sunumlardan çok memnun olan müşteriler dahi bu deneyimlerini çevreleriyle paylaşmıyorlar. Dolayısıyla, müşterilerini memnun edebilmek adına sistemler kuran, para ve zaman harcayan firmalar, başarılı olsalar dahi bu başarılarını yayamıyorlar.

İşte tüm bu sorunlar, pazarlamacıları yeni trendler, yeni stratejiler geliştirmeye itiyor. Bu sorunların çözümü amacıyla geliştirlen yenilikler, yoğun teknoloji ve internet kullanımı ile desteklendiğinde, artık tüm dünyada kullanılmakta olan bir süreç ortaya çıkıyor; Yeni Pazarlama (Pazarlama 2.0)…

ZB104

zb104stero.jpg

ZB104 Stereo adlı radyo kanalı harika bir medya kullanarak marka bilinirliğini arttırıyor.
Özellikle yoğun trafiğpin olduğu bölgelerde, araba kullananların radyo kanalına dikkatini çekebilmek için, elektrik tellerinin üzerine notalar yapışştırıyorlar ve kenarlarına ZB104’ün logosunun bulunduğu etiketleri ekliyorlar.

Ajans: BBDO, Honduras
Kreatif Yönetmen: Sebastian Coronas
Sanat Yönetmeni: Tania Erazo, Henry Trujillo

GASTRO, mide hazımsızlığına anında çare…

GASTRO, mide hazımsızlığına anında çare…
gastro.jpg
gastro1.jpg
Ajans: Callegari Berville Grey, Paris
Kreatif Yönetmen: Andrea Stillacci
Sanat Yönetmeni: Giovanni Settesoldi