Garanti Bankası çalışanları, şubelerine gelen konuklarını, kendi yaratıcılıkları ve emekleriyle hazırladıkları “Hoş Geldiniz” temalı görselle karşılıyor. Tüm Türkiye’deki yaklaşık 19 bin Garanti çalışanı; Garanti’nin müşteri odaklı hizmet anlayışını yansıtmayı amaçlayarak, kendi el emeği tasarımlarını dev bir panoda bir araya getirerek bir “Hoş Geldiniz” görseli oluşturdu.
Görselin oluşturulabilmesi için hazırlanan 25 metre uzunluğundaki pano, 1.000 eşit parçaya bölündü. Parçalar, 6 ilde yapılan toplantılarda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Garanti çalışanlarına dağıtıldı. 5.000’i aşkın malzeme kullanan Garantililer, parçaları kendi tasarımlarıyla renklendirdi. Tasarımların tamamlanmasının ardından İstanbul’a getirilen parçalar, görselin oluşturulmasında da yer almak isteyen gönüllü çalışanların katılımıyla, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda bir araya getirildi. Projenin her aşaması çekimlerle kayıt altına alındı ve keyifli bir filme dönüştürüldü.
Konsept ve Proje Yönetimi: Kramp
Yaratıcı Yönetmen: Serkan Balak
Yaratıcı Grup: Metehan Yılmaz, Umut Kısa, Serbay Sivrikaya, Janset Karaerkek, Gaye Bilim
Marka Ekibi: Müge Bürge, Selin Suri Hafif, Anıl Nazım Çebi
Ajans Prodüktörü: Begüm Baran
Etkinlik Şirketi: Keçi
Müzik: Jingle House
Yapım Şirketi: Dirty Cheap Creative
Yönetmen: Ali Yorgancıoğlu
Yapımcı: Ömer Abra
Nike gerçektekten harika bir kampanya başlattı; #geçtimkendimi…
Bugün #geçtimkendimi (#betterforit) kampanyası, Nike’ın en büyük girişimi olarak öne çıkıyor. Kadınların atletik yaşamını desteklemeyi ve güçlendirmeyi hedefleyen girişim, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki kadın sporcular topluluğuyla bağlantı kurmalarını sağlamayı ve bir sonraki deneyimleri için onları motive etmeyi amaçlıyor ve kadınlara sesleniyor: “Deneyecek kadar cesursan, bitirecek kadar güçlüsün.”
Dr.Zeynep Hatipoğlu ile birlikte yazdığımız “Kuşaklara Göre Örgütsel Adalet Algısı” başlıklı bilimsel makalemiz Gaziantep University Journal of Social Sciences (JSS)’da yayınlandı.
Makale şu şekilde özetlenebilir;
“Literatürde örgütsel adalet üzerine birçok çalışma yapılmış olsa da, farklı kuşakların örgütsel adalet algıları üzerine bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, X ve Y kuşaklarının örgütsel adalet algılarının farklı olup olmadığı incelenmiştir. 430 anket ile yapılan çalışmada Örgütsel Adalet Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kuşakların örgütsel adalet algılarında anlamlı bir fark olmadığı ortaya koyulmuştur.”
“Literatürde Y kuşağının yaş aralığı konusunda birçok farklı görüş bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de Y kuşağının kapsadığı yaş aralığı tespit edilmeye çalışılmıştır. 1247 kişinin katılımı ile yapılan bu çalışma sonucunda, Türkiye’de Y kuşağının 1983-1995 doğumlulardan oluştuğu ortaya koyulmuştur.”