Önce kötü haber, Netcraft.com, Ekim 2007’de 143 milyon yeni web sitesinin interneteki milyarlarca web sitesine eklendiğini açıkladı. İyi haber ise, internette bulunan milyarlarca web sitesinin sadece küçük bir kısmının tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdiği…Eğer sitenizin birileri tarafından ziyaret edlmesini istiyorsanız, sitenizi tanıtacak ve sitenize trafik oluşturacak araçları kullanmanız gerekiyor. Bu makale, sitenize gelecek ziyaretçi sayısını arttırmak için kullanabileceğiniz araçları, maliyet ve etkinliklerine göre sınıflandırmak amacıyla hazırlanmıştır.
1- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Sitenizin arama motorundaki sıralaması, anahtar kelimeler, web sayfanızın başlığı, meta tagler ve gövde metni içeriğinin doğru kullanılmasına göre artar. Bunun yanı sıra rehberler, dizinler ve diğer sitelerin size verdiği bağlantılar da bu sıralamada daha yukarıda çıkmanıza sebep olur. Arama motoru optimizasyonu, dışarıdan bir danışman yardımıyla yapılsa dahi çok ucuz ama zaman gerektiren bir araçtır. Doğru kullanıldığında, arama motorlarında ilk iki sayfada bulunmanıza sebep olabilecek en etkin araçtır.
2- Tıklama Başı Maliyet İle Reklam (PPC) veya Google / Yahoo / MSN Üzerinde Arama İle Reklam (Paid Search): En basit tanımıyla, sizin belirlediğiniz anahtar kelimeler ile bir arama yapıldığında, sitenizin reklamının arama sonuçları sayfasının bir kenarında görüntülenmesidir. Arama motoru, ancak kullanıcı reklamınıza tıkladığında ödeme almaya hak kazanır. Eğer doğru anahtar kelimeleri kullanırsanız ve reklamınızın bağlantılı olduğu sayfa yeterince etkileyiciyse, gerçekten trafiği arttırma konusunda başarısı tartışılmaz bir araçtır. Yüksek maliyetleri sebebiyle, uzun süreli kullanılamaz. Düzenli olarak anahtar kelimelerin doğruluğunun test edilmesi gerekir.
3- E-Posta İle Tanıtım: Site tarafından toplanmış veya kiralanmış e-posta adreserine, site üzerinden veya başka bir sağlayıcı tarafından yollanan tanıtım e-posta mesajlarıdır. Eğer tanıtım kaliteli bir listeye yapılmışsa, pahalı, zaman alan ama en etkin yöntemdir. Mesajların posta sunucuları tarafından SPAM olarak değerlendirilmemesi için her türlü önlemin alınması gerekir. E-posta metni de uygun olarak seçilmişse, asla vazgeçilmemesi gereken bir araçtır.
4- Banner Tanıtımları: Reklamınızın, seçtiğiniz sitelerde bulunmasıdır. Banner tanıtımları ile ilgili en büyük problem, görüntülenme / tıklanma oranlarının çok düşük olmasıdır. Eğer ciddi bir trafik hedefleniyorsa, maliyetler de göz önüne alındığında, çok tercih edilen bir yöntem değildir.
5- Ortaklık Programları (Affilate Programs): Önceden anlaşmalı oldıuğunuz iş ortaklarına, verdikleri bağlantı tıklandığında ve bunun sonucunda sitenizde bir satış gerçekleştiğinde, satış üzerinden pay vermek üzerine kuruludur. Satış üzerinden pay verildiğinden, maliyet açısından en çok tercih edilen araç olmasına rağmen, genelde iyi ve motivasyonu yüksek ortak bulmak çok ama çok zordur.
6- Tanıtım Ortaklıkları: Sitenizin tanıtımını yapacak sitelerle barter yapmaktır. Diğer siteler sizin tanıtımınızı, siz de onların tanıtımlarını yaparak trafik yaratmaya çalışmaktır. Genelde ciddi trafik yaratabilecek olan ortaklar barter sistemi ile tanıtım yapmaya yanaşmadıklarından, etkin bir yöntem değildir.
7- E-Bültenlere Reklam Vermek: Hedef kitlenizin takip ettiği sitelerin düzenli gönderdikleri e-bültenlere sitenizin reklamını yerleştirmektir. Özellikle hedef kitleye uygun siteler seçildiğinde etkin ama pahalı bir araçtır.
8- Çevrimiçi Topluluklarla Ağlar Kurmak: Sitenizi tanıtabilmek için, hedef çevrimiçi toplulukların, forumların, blogların aktif bir üyesi olup, bu topluluklar içerisinde tartışmalar ve yorumlar içerisinde yer alarak, imza kısmında bulunan site adresinizin mümkün olduğu kadar fazla kişi tarafından görülmesini sağlamaktır. Çok ucuz olmasına karşın zaman aldığı ve çok uzun vadede sonuç verdiği için tercih edilmeyen bir araçtır.
9- Ağızdan Ağıza Pazarlama Kampanyaları: Sitenizdeki içeriği (bilgi, video, mesaj, fotoğraf, animasyon…) herkesin birbirine göstereceği, tavsiye edeceği kadar komik, faydalı, ilginç, farklı… hale getirmektir. Ziyaretçiler sitenizin içeriğini birbirlerine iletirken, sitenizin bağantı adresi de sürekli iletilir. Çok ucuz ve etkin bir araç olmasına rağmen, ne yazık ki ziyaretçilerin ilgisini çekecek, diğerlerine tavsiye etmelerini sağlayacak içerik hazırlamak çok ama çok zordur.
Peki bu yönetmlerden hangisi en iyisi? Kesinlikle bir yöntem diğerine göre iyi olarak adlandırılamaz. Başarılı strateji, bu araçların en doğru şekilde karışımından oluşmaktadır. Her hedef kitle, farklı araçlara farklı tepkiler vermektedir. Yapmanız gereken, hedef kitleniz için en doğru “karışımı” bulmak ve uygulamaktır.
“İnternette Var Olmak yada Olmamak!” hakkında 4 yorum
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Sanırım Pazarlama Canavarı burada yazılanları yaparak Google’da “pazarlama” yazınca ilk 5 sırada çıkıyor.
🙂 bencede hocam çok akıllıdır.o bir şey söylüyorsa doğrudur.bize de derste aynılarını söylüyor.ister kabul edin ister etmeyin, ister interneti sevin sevmeyin çok büyük bir pazar ve gün geçtikçe de büyüyor.saygılarımla hocam
Hocam şu an yaptığım işte bu bilgiler cidden çok işime yarıyo:) Daha fazla makale bekliyoruz bu konular hakkında:)(çok bencilim evet:P)
Pazarlama yöntemleride her ülkenin yemek kültürü gibi degisiklik gösterir. Bunlari Türkiye de uygulayarak basari saglayan firma sayisi kactane acaba? Yani internet de tiklanma oranin artmasi ile satis oranlarininda artmasi ve artma oranlarinin yüzdesi…!
Istatistik varmi, bulmak mümkünmü?
Taninmis, markalasmis ürünleri ve Firmalari kastedmiyorum.